Dobrodošli na naše web stranice!

Šta su karaoke?

Naziv karaoke potiče od japanskih riječi "praznina" i "orkestar". Ovisno o kontekstu, karaoke mogu značiti vrstu mjesta za zabavu, pjevanje za povratak i uređaj za reprodukciju pozadina. Bez obzira na kontekst, uvijek zamišljamo mikrofon, jako svjetlo ekrana s podloškama i svečanu atmosferu. Pa, šta su karaoke?

Ne postoji konkretan odgovor na pitanje kada su se karaoke prvi put pojavile. Ako govorimo o pjevanju uz muziku koja nema tekstove, onda su već 1930-ih postojale vinil ploče s pozadinama, namijenjene domaćim nastupima. Ako govorimo o karaoke sviraču, njegov je prototip prvi put dizajniran u Japanu ranih 1970-ih magičnim dodirom muzičara Daisukea Inouea, koji se tokom svojih nastupa na backtrackovima brzo odmorio, održavajući nivo zanosa publike.

Japanci su toliko željeli pjevati u pozadini da se vrlo brzo pojavila nova industrija proizvodnje karaoke mašina za barove i klubove. Početkom 1980-ih, karaoke su prešli ocean i sletjeli u SAD. Prvo je dobio hladno rame, ali nakon izuma domaćih karaoke igrača postao je stvarno popularan. Članak „Karaoke Evolution“ pružit će vam više informacija o povijesti karaokea.

Glas pjevača je kroz mikrofon doputovao do ploče za miješanje, gdje se pomiješao i vratio natrag. Nakon toga, prenošen je zajedno sa muzikom na spoljni audio sistem. Izvođači su čitali pretplate s TV ekrana. U pozadini je pušten originalni muzički video ili posebno proizvedeni snimak neutralnog sadržaja.


Vrijeme objavljivanja: 29. septembar 2020