Dobrodošli na naših spletnih straneh!

Kaj so karaoke?

Ime karaoke izvira iz japonskih besed "praznina" in "orkester". Karaoke lahko glede na kontekst pomenijo vrsto zabaviščnega prostora, petje za nazaj in napravo za reprodukcijo skladb. Ne glede na kontekst vedno predstavljamo mikrofon, močno svetlobo zaslona s podstavki in praznično vzdušje. Kaj so karaoke?

Na vprašanje, kdaj so se karaoke pojavile prvič, ni konkretnega odgovora. Če govorimo o petju ob glasbi, ki nima besedil, so bile že v tridesetih letih prejšnjega stoletja vinilne plošče s preteklimi skladbami, namenjene domačim predstavam. Če govorimo o karaokistu, je bil njegov prototip na Japonskem prvič zasnovan v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja s čarobnim dotikom glasbenika Daisukeja Inoueja, ki je med svojimi nastopi na hrbtni strani hitro počival, hkrati pa ohranjal raven navdušenja občinstva.

Japonci so se tako zelo zavzeli za petje, da se je kmalu pojavila nova industrija proizvodnje karaoke-naprav za bare in klube. V zgodnjih osemdesetih letih so karaoke prečkale ocean in pristale v ZDA. Najprej je dobil hladno ramo, po izumu domačih karaoke pa je postal zares priljubljen. V članku “Karaoke Evolution” boste našli več informacij o zgodovini karaoke.

Glas pevca je skozi mikrofon potoval do mešalne plošče, kjer se je premešal in postavil na podlago. Po tem se je skupaj z glasbo prenašal na zunanji avdio sistem. Nastopajoči so s TV zaslona brali podmladke. V ozadju se je predvajal izvirni glasbeni video ali posebej izdelani posnetek z nevtralno vsebino.


Čas objave: 29. september 2020